» Profesionálové

DOKUMENT O DIVOKÝCH KONÍCH ČEKÁ NA PODPORU NA KATALYZÁTORU

DOKUMENT O DIVOKÝCH KONÍCH ČEKÁ NA PODPORU NA KATALYZÁTORU

Časosběrný snímek natáčený v průběhu jednoho roku vypráví příběh divokých koní, kteří byli přivezeni do Čech po 700 letech. Popisuje vývoj vztahů ve stádu a vliv koní na místní floru a faunu. „Jsme volné sdružení filmových tvůrců a rádi bychom dotáhli do konce projekt, kterému se věnujeme už téměř rok. Zatím máme natočenou spoustu unikátního materiálu, máme jasnou představu o obsahu, pracujeme na scénáři, ale potřebujeme ještě dofinancovat ostatní filmová řemesla jako střih, postprodukci, zvukového mistra a tak dále,“ říká režisér filmu Kamil Vondrášek.


Časosběrný dokumentární film vypráví příběh divokých koní, kteří byli přivezeni do Čech, respektive střední a západní Evropy po 700 letech. Film dokumentuje v průběhu jednoho roku příjezd 14 klisen (Exmorské plemeno) z Anglie, poté jednoho hřebce. Z odborného etologického hlediska sleduje vývoj vztahů ve stádu, narození hříbat a přijetí dalších dovezených živočišných druhů – praturů a zubrů.

„Česko má loňského roku světový unikát. Bývalý vojenský výcvikový prostor Milovice  se stal prvním místem, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy. Tedy divocí koně, zubři a pratuři.
Paralelně je dokumentován ekologický přínos divokých koní v lokalitě, kde byl 100 let vojenský újezd a agresivní traviny byly ničeny pohybem vojenské techniky a vojáků,“
říká Vondrášek. Divocí koně jsou podle něj jedny z mála savců, kteří se dokáží spokojit s touto – po většinu roku suchou travinou, která utlačuje ostatní floru a faunu. Nyní nastává díky spásání těchto travin divokými koňmi rychlá obroda vzácných léčivých bylin (česnek planý, česnek ořešec, užanka lékařská, šalvěj luční, čičorka pestrá, řepík lékařský, hadinec nebo třezalka…) a ohrožených živočichů (modrásek hořcový, listohon letní…).

Z financí, které chtějí realizátoři vybrat přes Katalyzátor, plánují zaplatit pronájem studií, udělat letecké snímky a kamerové záběry z jeřábu. Využít plánují také komponovanou hudbu, názorné animace či archivní záběry. Dokumentární film je protkán řadou skvělých záběrů, animacemi, archivními záběry a osobními komentáři odborníků. Jarek Nohavica dal svolení k využití jeho písně Divocí koně.

V březnu by se měla narodit první hříbata od místního hřebce a poté bychom film kompletně dodělali. Předpokládaná premiéra a výroba DVD je v létě 2016.

Více na: http://www.katalyzator.cz/projekt/67-divoci-kone



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz