» Profesionálové

VE FRANCOUZSKÉ PEKÁRNĚ NABÍZÍ ZDRAVÉ JARNÍ PEČENÍ!

VE FRANCOUZSKÉ PEKÁRNĚ NABÍZÍ ZDRAVÉ JARNÍ PEČENÍ!

K jaru patří semínka. A k těm zase regenerace a zdraví. Semínka se ale na jaře neuplatní jen na zahrádce, ale i v kuchyni, konkrétně při zdravém pečení. To vědí i v tradiční řemeslné pekárně Petite France Boulangerie, kde teď začali nabízet hned několik zdravých novinek: dva druhy semínkových chlebů Fit a Sun. 


Není v nich vůbec žádná mouka ani droždí a tvoří je jen směs semínek spojená pravým včelím medem. Nový je také chléb s velkým podílem kukuřičné mouky pro ty, kteří nechtějí organismus zbytečně zatěžovat lepkem. A pro milovníky sladkostí jsou tu nové odlehčené barevné dorty jako lehký smetanový dort Monaco s lesním ovocem, borůvkový cheescake a bezlepkový čokoládový fondán s mandlemi.

„Češi jsou chlebový národ a na kvalitu chleba si velice potrpí. Rádi zkoušejí všelijaké nové chutě a mnohem víc než dřív se zajímají i o složení chleba a jeho výrobu – jestli je opravdu čerstvý a zdravý,“ říká Jan Ivanco, majitel pekařství a cukrářství Petite France. Pekárnička zaměřená zejména na výrobky podle tradičních francouzských receptů oslaví právě letos na jaře už pět let svojí existence. Při pečení tu zásadně nepoužívají předem hotové směsi, chemii ani dopékané polotovary, vše se tu vyrábí ručně a na pultě je denně čerstvé.

Se semínkovými chleby tu experimentovali několik měsíců. „Semínkový chleba Fit Bread  je složený z různě namíchaných slunečnicových, dýňových a lněných semínek s přídavkem ovesných vloček,  do chleba Sun Bread se míchá ještě naklíčená špalda a žito. Směs drží pohromadě díky medu, není v ní žádná mouka, a dokonce ani kvásek nebo droždí. Chleby samy o sobě ale sladké nejsou. Jsou jen pevnější a hutnější než klasické chleby pšeničné či žitné, takže se na ně skvěle hodí třeba lehké slané pomazánky a k zasycení stačí i menší krajíček,“ líčí Jan Ivanco. Med jako pojivo podle něj pouze podporuje přirozeně nasládlou chuť semínek, které obsahují vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a spoustu dalších stopových prvků a vitamínů. Trendu zdravého pečení vyhovuje i lehký kukuřičný chléb, který je zas výjimečný svojí vůní.

Sladká ovocná sezóna

Vedle pekařů na jaře zaexperimentoval i šéfcukrář Petite France Jaroslav Béza, který na jaro a léto připravuje nové dorty. Nabídku tak už rozšířil lákavý smetanový dort Monaco s lesním ovocem, borůvkový cheescake a bezlepkový čokoládový fondán s mandlemi. „Se začátkem sezóny ovoce budeme využívat maximálně dostupné ovoce, od jahod přes broskve, meruňky a další, zkrátka vše, co Česká země dá,“ říká šéfcukrář Béza

Malé pekařství a cukrářství  Petite France se jinak zaměřuje na pochoutky podle tradičních francouzských receptů a je jedinou řemeslnou pekárnou s touto specializací u nás. Pekárnička začínala skromně, ale dnes si na jejích dobrotách pochutnávají hosté pětihvězdičkových hotelů, návštěvníci farmářských trhů i zákazníci kamenného obchodu v Myslíkově ulici. A co nestihnou sníst lidé, to potěší zvířata: chlebem a pečivem z předchozího dne zásobuje pekárnička už pátým rokem lesníky, kteří jimi krmí divokou zvěř v chuchelských lesích.

Petite France Boulangerie  &  Patisserie, Myslíkova 22, Praha 2, otevřeno denně 8-20 hodin, www.petite-france.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz