» Profesionálové

Rok 2022 byl pro skupinu EUC ve znamení digitalizace, investic do moderních přístrojů i zavádění umělé inteligence

Rok 2022 byl pro skupinu EUC ve znamení digitalizace, investic do moderních přístrojů i zavádění umělé inteligence

Obrat zdravotnické skupiny EUC meziročně vzrostl o 5 % na bezmála 5 miliard Kč. Loni skupina EUC realizovala celkem 3,5 milionu ambulantních vyšetření a téměř 4 tisíce operací. Skupina také opět potvrdila pozici lídra v oblasti digitalizace zdravotnictví – aplikace mojeEUC se v soutěži WebTop100 stala projektem roku 2022.

 


EUC loni rovněž otevřela tři Centra hojení chronických ran napříč republikou. Letos skupina plánuje pokračovat v rozšiřování svých kapacit a investovat až 192 milionů korun do dalšího rozvoje.

Hospodářské výsledky za loňský rok potvrzují, že zdravotnická skupina EUC stále dlouhodobě roste. Její obrat se meziročně zvýšil o 5 %, čímž v roce 2022 dosáhl 4,9 miliardy Kč. A není divu – skupina dále rozvíjela své aktivity v dílčích odvětvích zdravotnické péče, čímž pomohla rekordnímu počtu pacientů. Společnostem, které EUC zaštiťuje, se tak v minulém roce podařilo poskytnout přes 3,5 milionu ambulantních vyšetření napříč 40 odbornostmi, a více než 6 tisíc operačních výkonů.

Podobné navýšení kapacit platilo i v dalších oblastech – síť EUC Laboratoří například realizovala okolo 9 milionů testů v rámci komplexní diagnostiky, a to u zhruba 1 milionu pacientů. Důležitou roli sehrála skupina EUC i v oblasti boje proti rakovině prsu. Jako největší poskytovatel mamoscreeningu v ČR toto důležité preventivní vyšetření zajistila mamocentra EUC více než 270 tisícům pacientek. V neposlední řadě se dařilo taktéž divizi EUC Lékáren, které v průběhu roku 2022 obsloužily téměř 2,6 milionu klientů.

Nové investice i rozvoj mobilních aplikací

Skupina letos plánuje investovat zhruba 192 mil. Kč, a to především do oblasti digitalizace zdravotnictví a péče o chronické pacienty. Přibližně 40 % z investované částky bude směřovat do segmentu IT, technologií a budov, 60 % do přístrojů a vybavení. „V roce 2023 se chceme zaměřit především na posilování sektoru jednodenní chirurgie v rámci naší sítě klinik, na komplexní disease management civilizačních chorob a na rozšiřování pracovišť a dostupnosti lékařské péče napříč celou Českou republikou. Považujeme za nesmírně důležité pečovat také o naše zdravotnické pracovníky, a to mimo jiné i prostřednictvím Nadačního fondu EUC Elucidate. Rovněž plánujeme nadále vylepšovat aplikace mojeEUC i myCANADIAN,“ říká MUDr. Michal Bednář, MBA, generální ředitel a předseda představenstva zdravotnické skupiny EUC.

Aplikace mojeEUC se loni stala projektem roku v soutěži WebTop100, která oceňuje nejzajímavější digitální řešení. „Úspěch v prestižní soutěži je pro nás důkazem toho, že digitalizaci ve zdravotnictví rozumíme, a v distanční lékařské péči jsme průkopníky,“ vysvětluje MUDr. Bednář. Podobné prestižní ocenění získala i chytrá aplikace myCANADIAN v soutěži Internet Effectiveness Awards 2022. Platforma integrující klientské služby s distanční medicínou se umístila na třetí příčce v kategorii Mobilní aplikace. „V případě obou aplikací jsme zaznamenali také nárůst počtu uživatelů i transakcí,“ dodává MUDr. Bednář.

Nová pracoviště, přístrojové vybavení a obhájení akreditace

Zdravotnická skupina EUC loni otevřela hned tři Centra hojení chronických ran, konkrétně na EUC klinikách v Českých Budějovicích, Přelouči a Ostravě. Jedná se o unikátní pracoviště, která léčí defekty zpravidla vyžadující dlouhodobější terapii, trvající v řádu týdnů a měsíců. Skupina během letošního roku postupně otevře podobná centra i na dalších klinikách.

Od června 2022 je také ve Zlíně pacientům k dispozici nové lůžkové oddělení. Sloužit začalo především chirurgii a gynekologii, zároveň zlínská klinika do budoucna počítá i se zavedením ortopedických operačních výkonů v režimu jednodenní chirurgie.

Společnost Canadian Medical, součást zdravotnické skupiny EUC, rozšířila gynekologickou péči na klinice Waltrovka o specializovanou kolposkopickou ambulanci. Specializované kolposkopickévyšetření znamená včasnější diagnostiku a přínos v léčbě přednádorových stádií děložního čípku. Pacientky s nálezem vyžadujícím operační výkon pak mohou zkušení lékaři ošetřit konizací v rámci jednodenní chirurgie přímo na klinice Waltrovka. Došlo tak k dalšímu rozšíření péče bez nutnosti hospitalizace, kterou na Waltrovce poskytuje Canadian Medical již v oborech gynekologie a porodnictví, ortopedie, urologie, angiologie a cévní chirurgie, všeobecné a dětské chirurgie.

Canadian Medical v prosinci 2022 také obhájila akreditaci a certifikát ISO 9001:2015. „Tuto skutečnost potvrdila Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví a společnost TAYLLORCOX Czech. Canadian Medical je tedy i nadále majitelem akreditace a certifikátem o shodě s požadavky ISO 9001:2015. Tyto certifikáty jsou potvrzením výsledků nezávislých auditů, které hodnotí především bezpečnost v oblasti poskytované péče, ale také důvěryhodnost dat nebo vybavenost zdravotnickými přístroji a zařízeními. Potvrzení nezávislých společností doložená výborným výsledkem auditu jsou pro nás a pro naše klienty důkazem bezpečné a kvalitní zdravotnické péče, kterou na všech klinikách Canadian Medical poskytujeme,“ uzavírá MUDr. Bednář.

Skupina rovněž průběžně modernizuje výbavu diagnostických zařízení napříč klinikami. V loňském roce tak například proběhla obnova mamografu v EUC Klinice Ostrava a do EUC Kliniky Liberec byl zakoupen skiagrafický RTG přístroj. Proces modernizace bude pokračovat i letos – skupina uskuteční nákup dvou zařízení pro výpočetní tomografii (CT) a dvou přístrojů magnetické rezonance.

Digitalizace pokračuje i letos

Skupina EUC plánuje pokračovat s rozšiřováním a zkvalitňováním svých digitálních služeb i v letošním roce. Například jako jediná v České republice nově nabízí mamografické vyšetření s rozšířeným vyhodnocením snímků pomocí umělé inteligence. Pro pacientky nepředstavuje žádnou zátěž – přináší naopak větší jistotu přesné diagnózy – tzv. třetí čtení mamografických snímků. Skupina nabízí tuto možnost zatím na jednom pracovišti, ale postupně plánuje technologii etablovat i v rámci svých dalších mamocenter po celé ČR. Umělá inteligence ale bude lékařům při vyšetřeních asistovat také v rámci diagnostiky diabetické retinopatie. Jde o zprvu nenápadné a nezvratné onemocnění, které postihuje pacienty s dlouhodobě zvýšenou hladinou cukru v krvi. Služba již funguje na EUC Klinice v Plzni a brzy bude dostupná také v Přelouči, Českých Budějovicích, Ostravě a Kladně.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz