» Profesionálové

PŘEDSTAVUJEME VÁM FARMU PŘÍCHOVICE A JEJÍ EKOCHOV

PŘEDSTAVUJEME VÁM FARMU PŘÍCHOVICE A JEJÍ EKOCHOV

Farma Příchovice v Libereckém kraji přešla do soukromých rukou v devadesátých letech při privatizaci. Začátky sice byly krušné, ale výsledky se dostavily a za nimi stojí konkrétní lidé, kteří svoji práci milují. V roce 1996 farmu dokonce někdo úmyslně podpálil.  


V současné době se věnují chovu dojného skotu plemene české strakaté. V současné době mají stohlavé stádo a každá jalovice i kráva má své jméno, které si chovatelé pamatují, ale ony na svá jména skutečně slyší. Postupem času se farma Příchovice vypracovala na šlechtitelský chov s produkcí mléka v kvalitě Q. Dojnice mají k dispozici pastvu. Zima je zde po osm měsíců a je vysoce produkčním obdobím. I během pastvy se kravám dostává kvalitního sena pro zvýšení tuku v mléce. Mimo pastvy a sena krmí též travní senáží. Bez příkrmu senem si farma produkci kvalitního mléka v takto vysoké nadmořské výšce nedovede představit. Jednotlivým kusům z chovu se věnují individuálně, jsou zaznamenány rekordy v dojivosti, 9100 litrů mléka za rok jedné dojnice.

Orná půda je využita k pěstování obilovin a krmiv pro vlastní potřebu. Pšenice je mačkána a zfermentována ve vacích a následně zkrmena. Dobré zkušenosti má farma i s přidáním hrachu do senáže.

Farma Příchovice dodává průměrně 2 000 l mléka denně, a to do Polabských mlékáren, a.s. Jedná se o kvalitní biomléko, tudíž je zpracováváno v mlékárně ve Varnsdorfu, ale i přímo v Poděbradech. Malou část své produkce biomléka prodá farma přímo ze dvora. Chov skotu bez tržní produkce mléka je doplňkovou činností a realizuje se jako zástav.

Farma hospodaří na 193,54 ha trvalých travních porostů, z toho (3,63 ha v přechodném období) a na 11,28 ha orné půdy, a to převážně v okrese Jablonec nad Nisou, část pak v okrese Semily. Vlastní farma leží ve výšce 830 m n. m, některé pastviny, které využívá, leží ještě výše. Farma hospodaří v CHKO Jizerské hory.

Kořenov 149 - Příchovice, 46848 
okres Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz