» Profesionálové

POZVÁNKA OD AGROTEC ANEB CHYTROST NEJSOU ŽÁDNÉ ČÁRY

POZVÁNKA OD AGROTEC ANEB CHYTROST NEJSOU ŽÁDNÉ ČÁRY

Expozice značky New Holland Agriculture od společnosti AGROTEC a.s. se letos ponese v duchu hesla „Smart&Easy“ tedy snadného života s chytrými systémy. Navazujeme tím na heslo Hard&Heavy z ročníku 2016, které reprezentovalo techniku na těžkou práci pro náročné farmáře.


V České Republice intenzivně schází pracovní síla a zemědělství se tento fenomén rozhodně nevyhýbá. Situaci může pomoci vyřešit nákup nové techniky, která poskytuje současným zaměstnancům lepší pracovní prostředí a tím je stabilizuje. Současně jim díky automatizaci řady úkonů práci ulehčuje a udržuje jejich maximální produktivitu po celý pracovní den. Smart&Easy prvky najdete ve všech oblastech použití techniky New Holland:

  • Traktory a sklízecí mlátičky pro rostlinnou výrobu velkých zemědělských podniků
  • Traktory a sklízecí mlátičky pro rodinné farmy
  • Technika pro živočišnou výrobu
  • Speciální traktory a sklízeče hroznů pro vinaře a sadaře
  • Technika pro stavaře a údržbu měst a obcí

Velké podniky s rostlinnou výrobou se můžou těšit na autonomní traktor T8.435 SmartTrax s polopásovým podvozkem, který je schopen na poli pracovat zcela samostatně bez obsluhy. Pokud vám toto řešení přijde až příliš futuristické, můžete se těšit na traktory T7HD s automatickým otáčením na souvrati. To funguje skvěle a opravdu jednoduše se používá. Máme to prakticky vyzkoušené. Automatizace se týká také sklízecích mlátiček, které umí reagovat nejen na aktuální zatížení zjištěné z řady čidel, ale podle map výnosového potenciálu se umí na změnu zatížení mlátičky již dopředu připravit. Mlátička CR10.90 za tento systém získala v Hannoveru stříbrnou medaili a zajímavě vám představíme i další vylepšení na naší vlajkové lodi.

Pokud hospodaříte spíše na desítkách hektarů než na stovkách, určitě se nezapomeňte na Techagru podívat na novinky roku 2017. Traktor T6 s novou dvou spojkovou převodovkou DynamicCommand a Traktor T4S se na vás těší. Nová převodovka byla vyvinutá vývojáři New Holland Agriculture a výroba probíhá v tradiční továrně na výrobu převodovek a pohonných ústrojí v Modeně, což garantuje vysokou kvalitu výroby i montáže. Traktor T6 Dynamic Command se chlubí nejnižší spotřebou paliva mezi čtyřválci na trhu. Potvrzeno nezávislým testem DLG. Převodovka DynamicCommand je k dispozici v několika verzích, které se liší stupněm automatizace. Plná verze se hodně blíží plynulé převodovce AutoCommand. Zato traktory T4S jsou velmi hospodárnou variantou stroje do živočišné výroby, pro ošetřování píce a práci se zastýlacím vozem či přepravu cisterny s vodu na pastviny. Dostupnost traktoru T4S ještě umocňuje posilující kurz koruny. I tyto jednoduché traktory však poskytují obsluze vysokou úroveň komfortu.

Pro farmy s převažující živočišnou výrobou na Techagro připravujeme kombinaci žacích mačkačů v barvách New Holland, konkrétně čelně nesený DiscCutter F 320P a vzadu nesený hydraulicky odpružený žací mačkač DiscCutter 320P. Oba stroje byly do sortimentu značky New Holland převedeny z výrobního programu firmy Kongskilde, kterou CNH Industrial v minulém roce převzalo. Čelně nesený mačkač se velmi dobře umístil v nezávislém testu, který prováděla společnost DLG a publikovala v časopise Profi. Nejen dojící roboty mohou být symbolem automatizace v živočišné výrobě. Ve žluté barvě a se značkou New Holland vám předvedeme svinovací lis, který umí ovládat funkce traktoru. Lis si sám traktor zastaví, zahájí vázání a hotový balík sám vyloží. Toto je další příklad tzv. asistované autonomie zemědělských strojů, kdy stroj v maximální míře pomáhá obsluze plnit svěřené úkoly správně a hospodárně po celý pracovní den. Máme to opět vyzkoušené v praxi, prostě Smart&Easy. Techniku pro živočišnou výrobu završuje sklízecí řezačka FR650 s prezentací různých variant válců Cropprocesoru.

Ani vinařské technice se koncept Smart&Easy s chytrými systémy pro snazší život nevyhýbá. Také ve vinicích jsou dnes spolehliví brigádníci naprosto nedostatkovým „artiklem“ a tak stejně, jak samojízdné sklízecí mlátičky před desetiletími nahradily kosy a ruční výmlat, tak i dnes nastává doba, kdy sklízeče hroznů nahradí nůžky a zelené přepravky. Vinaři se nemusí bát vyslat sklízeče hroznů New Holland BRAUD i na sklizeň hroznů pro špičková vína, jejichž sklizeň byla dlouho spojená s ruční prací. Ve velkých a vyhlášených italských vinařství jsme se přesvědčili, že v současné době sklízeče BRAUD sklízí hrozny i pro špičková vína. Pomocí mapování pozemků a GPS navigace totiž umí udělat „výběr z hroznů“ a kvalitní optický scanner pak zvládne provést „výběr z bobulí“ přímo na poli.

Před pár týdny získalo největší rodinné vinařství světa E & J Gallo z Kalifornie k testování vinařský speciál T4.110F NHDrive k ověření využitelnosti konceptu autonomního traktoru ve vinařství. V rámci společného pilotního projektu je cílem ověřit praktickou využitelnost technologie autonomního řízení u vinařského speciálu v každodenním provozu a současně najít agronomické a ekonomické dopady této technologie. Traktory budou pracovat zcela samostatně za dozoru zkušených řidičů, kteří následně vyhodnotí praktickou využitelnost technologie NHDrive. Traktor T4.100 F budeme mít na stánku bohužel pouze v klasické verzi řízené člověkem. Novinkou však bude vinařský pásový speciál TK na gumových pásech SmartTrax.

Především pohodlím pro obsluhu pak život zpříjemňují stavební a komunální stroje New Holland, které budou zastoupené například rypadlo nakladačem B115C, minirýpadlem a traktory řady Boomer. Tuto sekci pak završuje traktor New Holland T6.140 v krásné úpravě do lesa, kterému vytvoříme přirozené pracovní prostředí.

Každé sekci se budeme detailně věnovat v samostatných článcích.

Těšíme se na setkání na Techagru a nezapomeňte si vyzvednout slevový kód na výstavu na stránce www.eagrotec.cz

Foto: T6 - TIER 4B (116 až 175 hp) - NOVINKA 2018

Ing. Aleš Petr

Marketingový specialista



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz