» Profesionálové

V BRNĚ SE BUDE DISKUTOVAT O PROSTŘEDÍ PORODŮ

V BRNĚ SE BUDE DISKUTOVAT O PROSTŘEDÍ PORODŮ

Centrum pro těhotné a rodinu Majky Staňkové v Brně pořádá dne 27. října 2018 dopolední besedu, na které jako hlavní přednášející vystoupí Ruth Hofmeister, porodní asistentka z porodního domu ve Stuttgartu.


„Před rokem jsem měla možnost navštívit 3 porodnická zařízení ve Stuttgartu. Dva porodní domy a soukromou porodní kliniku. Už tehdy ve mně vznikla touha přinést tyto poznatky a zážitky i k nám do Brna. U nás je porodní dům pořád jen teorií, zatímco u našich sousedů je vše již léta ověřeno praxí. Ruth přinese nejen praktické zkušenosti, ale i statistiky a výsledky za více než 10 let fungování porodního domu Stuttgart-Mitte, ve kterém působí“, říká hlavní organizátorka besedy Majka Staňková.

O další přednášející Zuzaně Candigliotě pak Staňková říká „Advokátka Zuzana Candigliota je odbornicí v oblasti zdravotnického práva přímo kovanou. Proto jsem ráda, že nám přijde nastínit aktuální právní rámec zakládání porodních domů u nás. Zodpoví otázky, zda je skutečně za současných zákonných nastavení nemožné porodní dům otevřít, anebo existují možnosti, jak se můžeme porodního domu konečně dočkat.“

Pozvání na besedu přijal i první náměstek primátora města Brna pro oblast zdraví a rodinné politiky Petr Hladík. „S panem Hladíkem již delší dobu vedeme dialog o založení prvního porodního domu v Brně a jsem ráda, že je této problematice nakloněn. Přijde nám povykládat o připravovaných krocích, které ve svém dalším volebním období v této věci chystá“, uvádí Staňková.

Prostředí porodů v americkém Texasu nám přiblíží, v této oblasti aktuálně působící, dula Michaela Holčíková. Jak psychiku rodící ženy během porodu ovlivňují jednotlivé přítomné osoby vysvětlí Majka Staňková, majitelka Centra pro těhotné a rodinu v Brně, které se na pořádání akce spolu s neziskovou organizací Světový den těhotenství, z.s. podílí. Přijde nám také poreferovat své čerstvé pracovní zkušenosti o tom, jak se rodí na ostrově Ibiza.

Beseda se koná dne 27. října 2018 v prostorách Centra pro těhotné a rodinu Majky Staňkové v Brně, ulice Hybešova 14

Program: 
  9:00 -   9:15         Petr Hladík - Jak se rodí porodní dům v Brně 
  9:15 - 10:15         Ruht Hofmeister - Jak to chodí ve skutečném porodním domě 
10:15 - 10:45         Zuzana Candigliota - Porodní domy v Česku. Sny vs. realita 
10:45 - 11:15          diskuzní blok 
11:15 - 11:30          přestávka
11:30 - 12:00          Majka Staňková - Prostředí u porodu tvoří lidé
12:00 - 12:30          Michaela Holčíková - Jak se rodí v Texasu 
12:30 - 12:45          diskuzní blok 
13:00                      závěr

 _______________________________________________________________

V Brně se konala 18. října 2018 beseda Vliv prostředí na porod s mezinárodní účastí, která se konala pod záštitou Mgr. Petra Hladíka, 1. náměstka primátora města Brna. Jak už sám název jasně napovídá, hlavní téma  bylo o porodech a porodních domech.  

Porod je součástí lidského bytí a patří k nejsilnějšímu životnímu zážitku rodícího páru. Předpokladem pro úspěšný přirozený porod je respektování základních potřeb rodící ženy, především pocitu bezpečí, intimity, důvěry a klidu. V České republice děti přicházejí na svět až na výjimky v porodnici. Výsledky českého porodnictví patří dlouhodobě mezi nejlepší na světě, úmrtnost dětí při porodu a krátce po něm je jedna z nejnižších. Pro těhotné ženy, rodící ženy a ženy v šestinedělí, je snadno dostupná zdravotnická péče, plně hrazena jsou také laboratorní vyšetření během těhotenství a zajištění porodu. Velmi dobrá péče je i pro komplikované a patologické stavy rodičky či dítěte.

Slabou stránkou současného porodnictví je však téměř nemožný individuální přístup ve standardních zařízeních, zvláště ve velkých klinikách. Stále více žen si přeje, aby je těhotenstvím i porodem provázela jedna porodní asistentka, která zná jejich rodinné prostředí, zdravotní stav a nabízí důvěru a psychickou podporu. Chybí jim zdravotnické zařízení „rodinného charakteru“ jako bezpečný ekvivalent k domácímu porodu. Takovým místem by mohl být porodní dům, zdravotnické zařízení, které nabízí porodnickou péči zdravým ženám s fyziologickým těhotenstvím a předpokládaným fyziologickým porodem. V České republice však aktuálně není otevřen žádný porodní dům. A to navzdory tomu, že je o tuto službu stále větší zájem.

-rp-



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz