» Profesionálové

STANĚK JUNIOR V PRVNÍM OSTRÉM STARTU V DUBAJI OBSTÁL

STANĚK JUNIOR V PRVNÍM OSTRÉM STARTU V DUBAJI OBSTÁL

Šampionát Spojených Arabských Emirátů se těší velké popularitě. Když se před pár dny oficiálně potvrdilo, že Roman Staněk junior bude v této sezóně hájit barvy Sauber Junior týmu by US Racing-Charouz v německém seriálu Formule 4, pro českého fanouška to byla výborná zpráva. 

Autodrom v Dubaji byl svědkem jednoho malého kroku pro motoristický svět, ale obrovského skoku pro českého pilota Romana Staňka juniora. Teprve patnáctiletý mladíček totiž absolvoval vůbec první ostrý závod v kokpitu formule 4. A byla to celkem vydařená premiéra. 


Rodák z Valašského Meziříčí je podle odborníků obrovským talentem a pokud vše půjde podle plánu, jednou by reálně mohl usednout do formule 1. Cesta, která začala právě v Dubaji, je ale samozřejmě ještě hodně dlouhá. „Byly to pro mě moc užitečné dny. Zkoušel jsem nasbírat co nejvíce zkušeností a poznatků, což se snad podařilo,“ usmíval se Roman bezprostředně po posledním závodě. 

Kromě volných tréninků a kvalifikace se mohl hned čtyřikrát poměřit se soupeři v ostrém závodě. Ze svého vůbec prvního startu ve Formuli 4 v životě si odnesl šesté místo, což nemůže říct jen tak někdo. „Další závod to vypadalo na bednu, dojel jsem druhý. Ale dostal jsem desetisekundovou penalizaci,“ pokyvoval hlavou s jasně slyšitelnou dávkou smutku. Jasně, byla by to paráda. Tím spíš, že ve třetím závodě kvůli technické závadě na svém monopostu nedojel. Chuť si však spravil na závěr, když se opět umístil na šestém místě. „Když to shrnu, splnilo to náš cíl. Nasbíral jsem zkušenosti, vyzkoušel si vůz na trati, získal cenná data. Myslím, že je to dobrý odrazový můstek do dalších bojů.“



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz