» Profesionálové

VÝSTAVA JIŘÍHO NETÍKA U PŘÍLEŽITOSTI 10. VÝROČÍ GALERIE VAŇKOVKA

VÝSTAVA JIŘÍHO NETÍKA U PŘÍLEŽITOSTI 10. VÝROČÍ GALERIE VAŇKOVKA

Ve dnech 21. 4. – 11. 5. 2015 proběhne unikátní výstava Jiřího Netíka u příležitosti 10. výročí Galerie Vaňkovka. Celkem 50 uměleckých děl je možné shlédnout v jedinečné kompozici s floristickými dekoracemi vytvořenými v rámci mezinárodního workshopu studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. 

Slavnostní zahájení výstavy včetně tiskové konference se uskutečnilo v úterý 21. 4. 2015 v 11 hodin v centrální části Galerie Vaňkovka v Brně. Výstavu osobně zahájil Jiří Netík společně s proděkanem Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, Ing. Jiřím Martínkem, Ph.D., a starostou městské části Brno-Střed, Martinem Landou.


Floristické dekorace a jedinečné florální objekty byly vytvořeny v rámci mezinárodního workshopu studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vzhledem ke krásnému spojení dvou výročí - 10. výročí Galerie Vaňkovka a 30. výročí ZF MENDELU - projekt představuje unikátní spojení největší výstavy uměleckých děl Jiřího Netíka v historii a jedinečných floristických dekorací vytvořených v rámci mezinárodního projektu studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Slavnostní zahájení zpestřily nejznámější písně z muzikálů v podání herců a zpěváků z Městského divadla Brno. Vystoupili Radka Coufalová, Ivana Vaňková a Lukáš Vlček.

Součástí výstavy je i doprovodný program. Je soustředěn do prvních dnů výstavy, ve čtvrtek 23. 4. 2015 proběhne promítání „Dílo Jiřího Netíka u nás i v zahraničí“ s osobním komentářem Jiřího Netíka. V pátek 24. 4. 2015 se v kulturním centru Slévárna uskuteční ojedinělý řezbářský kurz pod odborným vedením Jiřího Netíka a ihned následující úterý 28. 4. 2015 proběhne opět ve Slévárně Mezinárodní workshop „Umění a floristika“. Raritou všech akcí je, že budou přístupné veřejnosti. Lidé tak výjimečně budou moci nahlédnout pod pokličku sochařského a floristického umění.

Jiří Netík je současný sochař, řezbář a restaurátor, v jehož tvorbě se především odráží úcta a respekt ke světu a údělu člověka. Jeho rukopis se dá vyjádřit jako významně současný a realistický, precizně vypracované detaily výrazů obličeje, anatomické detaily vypovídají o dokonale zvládnutém řemesle. Hmatatelný výsledek není odrazem naturalismu, ale rezonance umělcovy ideje se zpracovaným materiálem.

Významné realizace:

  • hlava Jana Palacha (1989; bronzový odlitek od 1990 umístěn ve vstupní hale VUT Brno),
  • dvě sochy s tématikou napoleonských bojů (1995; zámek Slavkov),
  • socha Santiniho (1996; Křtiny u Brna),
  • betlém v životní velikosti (1998; chrám sv. Václava Břeclav),
  • "Hrad duše" / " Seelenburg "/ (2001; sochařský objekt pro veřejný prostor karmelitánského kláštera v Linci / Rakousko/),
  • "Tanec života, tanec smrti" (2001; návrh pro řezané umělecké sklo / Vídeň, Rakousko /),
  • "Betlém" (2005; do soukromé sbírky kardinála J. Meisnera / Kolín n./Rýnem, Německo /),
  • "Ekumenia" (2005; návrh řezby pro umělecky řezané sklo firmy Lobmeyr / Vídeň, Rakousko /),
  • "Poklad" (2006; socha pro bavorskou princeznu na zámek Greillenstein / Rakousko /),
  • "Morava" (2007; - socha věnována jako dar hejtmana jihomoravského kraje S. Juránka korunnímu princi Aloisovi z Lichtenštejnska ).
  • "Korpus na kříži " / "Sv. Don Bosco" (2008; - v nadživotní velikosti - pro Saleziány Dona Bosca v Brně - Žabovřeskách
  • "Sv. Václav" (2009; - socha věnována jako dar hejtmana Jihomoravského kraje M. Haška papeži Benediktu XVI. při jeho návštěvě v Brně).
  • "Betlém" (2009; - osobní dar papeži Benediktu XVI. na audienci ve Vatikánu


Významná ocenění:  Cena Jihomoravského kraje za přínos v oblasti výtvarného umění (2007) 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz