» Profesní soutěže

POJĎTE FANDIT MLADÝM PEKAŘSKÝM JUNIORŮM

POJĎTE FANDIT MLADÝM PEKAŘSKÝM JUNIORŮM

Víte, jak rychle se dá uplést deset pletýnek? A jak vypadá a chutná nejlepší pšenično-žitný chléb nebo velký chodský koláč, když se do nich pustí mladí pekaři? Přesvědčit se můžete 27. a 28. února na vlastní oči a „live“ na „pekařsko-cukrářském“ veletrhu MBK, který se již podeváté odehraje souběžně se svou potravinářskou sestrou Salima


Garant MBK, Svaz pekařů a cukrářů v ČR, zde totiž pořádá 22. ročník prestižního klání PEKAŘ ROKU 2018 -junior, na brněnském výstavišti již počtvrté. A půjde o soutěž adrenalinovou, odehrává se totiž v „přímém přenosu“ před zraky diváků.

„Letos do národního finále postoupilo 15 talentů z devíti potravinářských škol a učilišť z celé České republiky,“ vypočítává výkonný ředitel svazu Jaromír Dřízal.

Bojovat se bude ve čtyřech disciplínách – výroba pšenično-žitného chleba, ručně tvarované běžné pečivo v časovém limitu, ručně pletená vánočka a velký chodský/dožínkový koláč. Výtvory pak vyhodnotí tříčlenná komise složená ze zkušených odborníků. „Hodnotit budeme vzhled, objem, hmotnost, vůni a chuť výrobku. Ale sledujeme též pořádek na pracovišti, ústrojovou kázeň a dodržování hygienických předpisů,“ popisuje Dřízal.

Vítěz si odnese národní titul nejlepšího pekařského juniora v zemi a řadu věcných cen. A co je také důležité, možná si jej díky soutěži vyhlédne budoucí zaměstnavatel.

Generálním partnerem národní soutěže PEKAŘ ROKU 2018 -junior je společnost Albert. Albert nabízí zákazníkům v široké a dostupné síti čerstvé české pečivo. Díky podpoře rozvoje pekařského řemesla a učňovského školství se Albert zasazuje o to, aby tradice výroby čerstvého českého pečiva pokračovala i v dalších generacích.

Bojovat se bude poslední dva únorové dny v pavilonu V, ve speciálně postaveném pekařském centru. Začíná se v úterý 27. února v 8 hodin a hra nervů skončí až k 17. hodině. Druhý den se mladí pekaři předvedou dopoledne a konečný verdikt padne 28. února odpoledne. Kdo se přijde ve 14 hod podívat, uvidí také velkou pekařskou show zakončenou pokusem o překonání rekordu v pletení pletýnek na čas a vyhlášení výsledků soutěží je plánováno v 15 hod.

Cíleno na mladé

Ani po samotném klání se výstavištní pekárna nezavře. Na čtvrtek a pátek je zde připraveno voňavé pečení pro žáky základních škol. „Budou si moci z připravovaného těsta vytvarovat libovolný pekařský výrobek, který jim mistři pekaři na místě upečou,“ uvádí novinku Dřízal.

Svaz pekařů a cukrářů v ČR na mládež cílí úmyslně a soustavně – chce pro řemeslo získat mnohem více studentů a učňů. Momentálně se v pekařských učilištích připravuje do praxe na 700 učňů, což je pro obor, ve kterém v Česku pracuje na 20 tisíc lidí, málo. A právě soutěže jsou z jednou možností, jak k voňavé a krásné pekařské profesi přilákat více zájemců. (viz link na text Výchova pekařů…)

TZ Svaz pekařů a cukrářů v ČR 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz