» Slovníček

EIA - Posuzování vlivů na životní prostředí

Proces posuzování vlivů na životní prostředí – proces EIA (Environmental Impact Assessment) zavedený do praxe zákonem ČNR č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, představuje významný prvek systému preventivních nástrojů ochrany životního prostředí a zároveň důležitou součást environmentální politiky.

Směrnice Rady 85/337/EHS ze dne 27. června 1985 o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí.

Směrnice Rady 97/11/ES ze dne 3. března 1997, kterou se mění směrnice 85/337/EHS o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí (= novela předchozí směrnice). Proces EIA dává prostor veřejnosti  vyjádřit svůj názor a dává také  prostor  (v  rámci  směrnice),  aby  všechny výsledky posuzování mohly být vzaty v potaz při vydávání rozhodnutí. EIA stanovila, jaké  projekty mají být předmětem posouzení EIA, jaký proces má následovat a co má být jeho obsahem.  Po podpisu Aarhuské úmluvy v roce 1998 přijala EU Směrnici 2003/35/EC o účasti veřejnosti při tvorbě různých plánů a programů, která mimo jiné doplňuje a uvádí do souladu v oblasti účasti veřejnosti a přístupu k právní ochraně také Směrnici o EIA. Úprava Směrnice EIA je náplní článku 3.

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz