» Slovníček

Diskriminace

Jednání zahrnující podněcování, navádění nebo vyvolávání nátlaku směřujícího k diskriminaci.

Nejčastěji je  spojován s negativním  významem  termínu = rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké obecné skupině, avšak  bez ohledu na schopnosti individuality. Nejčastěji  je  používána v souvislosti s diskriminací rasypohlavínáboženského přesvědčení, věku apod. V právu se diskriminací rozumí jen taková situace, kdy  jasně  vymezený právní řád dotčený stát vytváří nerovnost ve výkonu subjektivních práv nebo povinností, ale jen v případě, kdy neexistuje  relevantní souvislost mezi konkrétní nerovností založenou právním řádem, také  nerovností, která je svojí vlastní subjektivnímu právu či  povinnosti.  

Negativní diskriminace  je  potírána v moderních demokratických společnostech a je považována za nepřípustné a ve  většině případech  jsou zakazovány zákony a mezinárodními úmluvami. V ČR je diskriminace legislativně   zakazována např. v zákoníku práce a o  zákazu  pojednává  také  Listina základních práv a svobod.  

Pozitivní diskriminace označuje záměrné úsilí, které  vede zpravidla k posílení jinak negativně diskriminované skupině osob, jež ji má  cíleně zvýhodnit. Přínos je však často  diskutovaný  a můžeme  jej  označit za sporný.

 

 

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz