» Slovníček

Sociální podnik

Je článkem základní  sociální ekonomiky, založený na občanských iniciativách a jejich legitimním konsenzu o obecném prospěchu na  jedné  straně  a  na  druhé straně  se  musí  projevit inovativní ekonomické aktivity a nesení příslušných rizik  s jasnou právní zodpovědnost vůči státu a partnerům.

Koncept sociálního podniku a sociálního podnikání (social enterprise) je občanský ne-pro-profitní podnik,  kdy jeho záměr je v aktivním vztahu k veřejným politikám a programům, a může proto být spolufinancován z veřejných zdrojů a stává se tak nástrojem veřejných politik a zároveň zůstává zakořeněn ve třetím sektoru jako projev občanské iniciativy. Podnik  by  se měl samofinancovat v rámci svých  aktivit od  70 % vlastních nákladů z vlastních iniciativ včetně na trhu a rozdíl  do  100% by  měl  být pokryt dodatkovým kofinancováním ze strany  podporovatelů (stakeholders), kteří na sebe dobrovolně berou příslušná ekonomická rizika v rámci legitimace společného zájmu pro danou aktivitu a užitky z ní. Zkráceně řečeno: stakeholdeři se podílejí na  financování i na užitcích, také na majetku a rizicích svého podniku v rámci principu demokracie a samosprávnosti. Bývá  realizována bez ohledu na vlastní produkční aktivity, nejlépe při současném poskytování sociální služby.  Osoby a komunity jsou aktivně vtahovány do děje a vedeny k  zodpovědnosti prostřednictvím svého členství či specifické  spoluúčasti. (pole aktivit sociálních podniků x  směry vychýlení - mix povahy vazeb).  Vede k maximální zaměstnanosti a sociální soudržnosti při respektování variability zájmů a užitků občanů. “Podnik“ může mít dvě samostatné části, např. "sociálně terapeutickou dílnu" = dotovaná sociální službu pro klienty a "podnik" - např. provoz, který generuje zisk,  kde  pracují  klienti,  kteří  prošli sociální  terapií a ta může i přispívat na    sociálně terapeutickou dílnu sociálně terapeutickou dílnu (toto  je  jen  jeden  z možných  modelů).

Pracovní  doba a pracovní  činnosti jsou přizpůsobené potřebám zaměstnanců:
- možnost úpravy pracovní doby,
- možnost rehabilitace (spíše po pracovní době),
- více přestávek při náročných nebo jednotvárných pracovních činnostech,
- psychologické poradenství,
- zdravé a k zaměstnancům přátelské vybavení pracoviště,
- bezbariérové úpravy,
- zdravá strava,
- esteticky upravené okolí dílny,
- neformální zájem o problémy zaměstnanců.

Provoz sociálního podniku může být příjemcem dotací na podpůrnou činnost pro zaměstnance - provádění sociálně prospěšné činnosti za pomoci ekonomických nástrojů.

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz