» Slovníček

Troll, trolling, trollování

Troll, také trol je internetový slang, který vyjadřuje zapojování se do online diskuzí. Troll provokuje, rozpoutává hádky, bez přehánění zasévá zlo v diskusních fórech a blocích. S jasným záměrem zveřejňuje provokativní, urážlivé a nepravdivé příspěvky k citlivým tématům a posiluje negativní náladu na sociálních sítích. Chce vyprovokovat uživatele nevybíravým způsobem, zasáhnout tak, aby reagovali emotivně. Jejich záměrem je zcela narušit normální diskuzi a odklonit ji od tématu. Jejich konání se označuje jako trolling či trollování a jde o propracovaný systém.

Trollem se může stát kdokoliv, ale nejčastěji to jsou jedinci, kteří mají neovladatelnou potřebu narušit chod klidné, vstřícné diskuze svými, urážlivými příspěvky, které nemající rozhodující význam, jsou nepodstatné nebo provokativní. Mají potřebu napomínat, zraňovat, tvrdit to, co by raději nemělo být vyřčeno. Často stojí i za dezinformacemi a fake news. Jejich činnost je vzrušuje a toto své uspokojení si přenáší i do dalších debat. Příspěvek trolla má kumulační efekt a negativní reakce na sebe nabaluje další. 

Sociálních analytici vypozorovali, jaké jsou nejčastější spouštěče trollingu a některé jsou opravdu překvapivé:

  • rouška noci – posiluje pocit anonymity
  • pudovost – nese uspokojení
  • začíná-li diskuse negativně – je to ten správný účet
  • pondělí – kritický den v týdnu (ventilování špatné nálady z počátku pracovního týdne) 

Sociologové na základě poznatků sestavili vzorec pro odhad toho, jakým směrem se bude internetová diskuse ubírat. Programátoři vyvíjí programy, které se pokouší eliminovat výše popsané typy komentářů, ale bohužel přes veškeré snahy mají trollové pěkný náskok.

Řada trollů má své zadavatele, kterými velice často bývají nejrůznější typy agentur, které koordinují jejich placenou činnost. Internetové útoky jsou jejich denní chléb. Cílem je vždy nějaká provokace či dezinformace, které jsou jen nástrojem propagace nějakého výrobku, ale i náboženství, státu, osobnosti či šíření poplašných zpráv. Často je šíří celá armáda trollů, kteří bývají označováni jako trollí farma. Jsou však i ti, kteří fungující samostatně na základě svého přesvědčení. Nekontrolovatelně jich přibývá s vývojem technologií a umělých inteligencí. Identifikovány už byly i Trolloboti, což jsou automatizované účty na sociálních sítích, které sdílí příspěvky určené k propagandě. Bývají nastavené pod falešnou identitou.

Bohužel trollové jsou agresoři, kteří se před ničím nezastaví, často stojí i za internetovými útoky a kyberšikanou, která může mít tragické následky. Je nutné si vždy uvědomit, že se jen baví nebo živí rozvracením, a to vede k propagaci konkrétního výrobku, služby, společnosti, jedince či skupiny.  

Ustálené zkratky, rčení a doporučení:

DNFTT. – Do not feed the trolls. – v překladu to zamená nekrmte trolly, smyslem je nedělejte to, co troll chce (tj. reakce, které troll očekával).

YHBT. YHL. HAND. – You have been trolled. You have lost. Have a nice day. – Doslova Byl jste potrollen. Prohrál jste. Pěkný den. Odpověď na příspěvek diskutéra, který se nechal trollem unést, vyprovokovat k reakci.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz