» Veletrhy

JUBILEJNÍ MOTOSALON MÁ PŘED SEBOU UŽ JEN POUHÉ 2 DNY…

JUBILEJNÍ MOTOSALON MÁ PŘED SEBOU UŽ JEN POUHÉ 2 DNY…

Jubilejní Motosalon se překlápí do své druhé poloviny a ti, co veletrh navštívili, potvrzují, že je laťka letos skutečně vysoko. Organizátoři 10.  ročníku hlásí, že návštěvnost je prozatím velmi uspokojivá a veletrh je rozhodně důstojnou oslavou určenou pro všechny motorkáře. V pražských Letňanech se můžete zblízka seznámit s celou řadou novinek. 


K vidění jsou jak nové motocykly, čtyřkolky, tak i elektromotorky, skútry, ale i zajímavé doplňky. V pěti halách na 8500m2 čisté výstavní plochy naleznete 160 vystavovatelů, kteří představují na 360 značek.

Postřehy z Motosalonu

BMW Motorrad přivezl celou modelovou řadu R 1250 s novými boxery s technologií shift cam, který pohání nejen legendární GS, ale i cesťák RT, roadster R a v neposlední řadě sportovní RS.

„Jsme tady především proto, abychom ukázaly široké motorkářské veřejnosti naše produkty. Hlavním na letošního Motosalonu je S 6000 RR přesto, že se tato motorka teprve objevila, už jsme vyhráli ocenění Zlatý volant, nejlepší motocykl roku. A teď se ještě těšíme, jak dopadne hlasování o Motocykl roku v rámci Motosalonu,“ uvedl šéf divize Petr Krajča a ještě podotkl, že si letos věří. Expozice čítá téměř třicet motorek, příslušenství a samozřejmě také novou kolekci oblečení pro motorkáře.

Indian Motorcycle je jedinečný fenomén a na Motosalonu v Praze má rozhodně, co ukázat. Na stánku jsou k vidění stroje celé současné modelové řady, a to od oblíbených Scoutů až po opravdového krále silnic, kterým je model Indian Roadmaster. „Indián měl vždycky něco navíc, což se pořád i v této moderní době snažíme držet,“ řekl o značce Ondřej Hrůza,  kterému pro tyto krasavce bije srdce. „Jestli lze nějakou značku považovat za legendu, tak je to Indian Motorcycle. Mají ducha a přidanou hodnotu jakéhosi pořádného příběhu, tak je to Indian,“ dodal Roman Hrůza s uznáním.

Americká legenda Harley Davidson v řadě softail představuje další power cruiser pod označením FXDR 114 s dosud nejsilnějším motorem. Legendární Indian vsadil na funbike FTR 1200 S, který se jeví jako přelomový strojem v motocyklové historii „made in USA“ odkazující na flat trackové závody.

Novinky mezi italskými skútry je vedle elektrické Vespy také Vespa GTS 300 s nejsilnějším motorem v historii a zcela nový model tříkolky Piaggio MP3 s objemem 300cc. Další výrobce skútrů Keeway ukáže moderní, lehký a snadno ovladatelný elektrický skútr Keeway E-Zi, nabízený ve dvou verzích Light a Plus. Ten má v ECO režimu dojezd až 145 km.

Na elektro vlně se veze i retro skútr Čezeta 506, což je pokračovatel legendárního "prasete" z 50. a 60. let. Značka SYM přiveze mimo jiné stoptadvacítky Jet 14 nebo Symphony ST 125. Novinkou u francouzského Peugeotu je Pulsion, který odstartoval novou éru kategorie skútrů s názvem Urban GT.

Husqvarna Motorcycles do Prahy přivezl novinku v podobě retro stroje Svartpilen 701.  KTM bude lákat především na cestovní enduro střední třídy KTM 790 adventure a adventure R.

Oficiální česká premiéra motocyklů čekala značku Royal Enfield. Její oficiální zástupce pro Českou republiku Vintage Garage s.r.o., představil oba zcela nové dvouválcové modely Interceptor INT 650 Twin a Continental GT 650 Twin. „Je to česká premiéra, která navazuje na zahájení prodeje obou nových modelů na celoevropském trhu. Jsou to revoluční modely pro Royal Enfield a předznamenávají  novou éru prodeje, zejména na západních trzích,“ sdělil na tiskové konferenci Martin Šrámek, zástupce společnosti Vintage Garage.

To japonská čtyřka má expozici s desítkami silných strojů. Honda předvádí na stánku mezi padesátkou motocyklů mimo jiné novou sportovní CBR650R či novou řadu pětistovek. Na stánku Yamaha se těší velkému zájmu enduro Ténéré 700. Značka Kawasaki přivezla 11 nových strojů, mezi kterými je nejdůležitější Versys. Významnou novinkou u značky Suzuki je motocykl Suzuki Katana, která je moderním nástupcem ikonického motocyklu Suzuki GSX1100S Katana z osmdesátých let minulého století.

Ducati se vrací ke kořenům závodních motardových speciálů. Ital Moto Guzzi sází na nové cestovní enduro pod označením V85 TT, Aprilia připravila Tuono 1100 Factory s novým semiaktivním podvozkem a úplně novou Aprilia RSV4 1100. MV Agusta představuje limitované modely v Reparto Corse barvách nebo například edici F4 Lewis Hamilton. Benelli oznámilo návrat k velkoobjemovým strojům s novou sportovní 750kou se stylovým designem pod označením 752 S.

Britskou klasiku tradičně reprezentuje Triumph s novými dvouválcovými stroji a scramblery. Mezi novinky patří výkonnější Street Twin a zcela nový Speed Twin, Street Scrambler, Scrambler 1200 XC a Scrambler 1200 XE. Návrat na český trh hlásí další ostrovní klasika Norton.

Yuki představuje plně vybavené enduro za příznivou cenu 125i XTR nebo malý scrambler Yuki 125i Vox. JourneyMan vedle nového čínského elektromotocyklu Evoke přiveze motocykly CF Moto NK650, NK450 a MT650, ale hlavně nejočekávanější čtyřkolku posledních let - superčtyřkolku CF Moto Gladiator X1000 V-Twin EPS. K vidění je i úplná novinka španělského výrobce Corvus v podobě naftové pracovní UTV Corvus Terrain Diesel DX4 1000. Společnost BCE představuje zcela nový model silniční tříkolky pro mladé Can-Am Ryker.

Skvělý je i doprovodný program, mezi hosty byli například Vandráci, tedy Pavel Liška a Jan Revai, Matěj Ruppert, ale Motosalon si nenechala ujít třeba ani zpěvačka Helena Zeťová a herečka Vanda Hybnerová.

Přijdete-li s dětmi, rozhodně navštivte stánek Besipu, kde si mohou děti zasoutěžit, například o reflexní kšandy či jiné zajímavé dárky.

Foto: BVV, kompletní fotogalerie zde



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz