» Veletrhy

Brněnský Caravaning Brno bude po dvou letech největší oborovou přehlídkou

Brněnský Caravaning Brno bude po dvou letech největší oborovou přehlídkou

Cestování karavany a obytnými vozy láká pořád víc Čechů, stalo se tak trochu národním sportem. Přijďte si tedy vybrat z nejširší tuzemské nabídky od 21. do 24. října na brněnské výstaviště.


Proč karavaning zažívá boom?

Představte si, že cestujete po vlastní ose a s veškerým komfortem, který je vám kdykoliv k dispozici. Karavaning, to je pohodné vaření i osobní hygiena, už žádné opakované vybalování věcí a hlavně naprostá svoboda rozhodování o tom, jak dlouho se zdržíte a kdy vyrazíte na cestu. V době covidové se k cestovatelské nezávislosti přidala ještě výhoda absolutního soukromí – a tím i zdravotní bezpečnosti. Není divu, že kouzlu karavaningu v posledních letech propadá stále více lidí, a to nejen v Česku.

Vybírejte pečlivě

Je lepší obytný vůz, nebo karavan? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, záleží na konkrétní rodině a jejích preferencích. Kdo cestuje s menšími dětmi a chce mít pohodlné zázemí na jednom místě, volí prostornější obytný přívěs neboli karavan. Pro dovolenou v pohybu s aktivní nebo poznávací turistikou se hodí spíš obytný vůz či obytná vestavba, tzv. campervan, který ve srovnání s přívěsem lépe zvládá horší silnice a horské serpentiny. V každém případě se všem nováčkům doporučuje nejdřív si karavan, obytný vůz nebo vestavbu půjčit a vyzkoušet. Zjistí tak, co právě jim vyhovuje a jestli je pro ně dovolená na čtyřech kolech to pravé.

… a hlavně vybírejte včas!

Dlouhé váhání se letos opravdu nemusí vyplatit. Vysoká poptávka udělala z obytných aut i karavanů nedostatkové zboží. Kdo si chce včas vybrat cestovní prostředek na vysněnou dovolenou, měl by se proto rozhodovat v předstihu. Naštěstí je tu výstava Caravaning Brno a s ní možnost na jednom místě porovnat nejrůznější modely – a hlavně si je všechny detailně prohlédnout a osahat. Ať už plánujete nákup nového obytného auta či přívěsu, nebo jen vybíráte ten ideální model k zapůjčení na příští léto, je pro vás říjnový termín ideální. Dodavatelé předních značek se v Brně sejdou na jednom místě, aby představili jak osvědčené modely, tak novinky pro příští sezonu. Zároveň se na výstavišti otevře bazar s ojetými obytnými vozy a karavany, které si můžete koupit za výhodné ceny. Vedle vozů a přívěsů bude k vidění (a zakoupení) také široká škála příslušenství, doplňků a nejrůznějších potřeb pro karavaning a cestování.
Novinky světových značek

Tím největším lákadlem jsou samozřejmě nové modely s posledními technologickými vymoženostmi a špičkovým designem. A bude z čeho vybírat! Ve dvou pavilonech výstaviště a na přilehlých volných plochách se představí známé a prestižní značky a jejich žhavé novinky, ze kterých jmenujeme jen pár příkladů.

Jak vyprovokovat zájem, Vám ukáže Caravan Metropol, firma, která přiveze jako vždy něco výjimečného – vůz i SMOVE. Proti všem  pravidlům s detaily, které využijí každého centimetru na maximum. Vůz, který si zamilujete! To je supernovinka firmy Niesmann+Bischoff. Musíte vidět i nejprodávanější model z kolekce HYMER Hymermobil Master Line s dotykovými ovládacími panely, které poprvé umí i česky. Burstner vás vrátí do osvědčených kolekcí z řady Harmony Line, kde nechá působit velmi příjemný vnitřní design a Fiat s vylepšenou automatickou 9-stupňovou převodovkou.

TOPTRADE vystaví Yucon 7 Garage, což je vůz pro 3 osoby s velkou garáží na dvě motorky nebo čtyři elektrokola a navíc i šestiválcovým motorem ve hmotnosti do 3,5 tuny. Těšte se taky na atraktivní vůz Frankia Platin Final Six – cenově zvýhodněný a ještě lépe vybavený model Platin s posledním šestiválcem.

Česko-rakouská společnost Campingworld Neugebauer přiveze oblíbený model vyšší střední třídy Carthago Chic C-line ve vrcholné verzi Superior s novou palubní deskou. Potěší i značka Malibu  s unikátní zvedací střechou, která je s váhou pouhých 105 kg nejlehčí v kategorii a umožní pohodlné spaní dalším dvěma cestovatelům. Především pro děti je "dětský pokojíček" na střeše obytného auta velkým lákadlem.

U Hymer Moravia bude vlajkovou lodí Hymer Třída B Masterline s inovativním SLC podvozkem a rovnou horní a zároveň dvojitou podlahou pro větší úložný prostor. Nový karavan Eriba Touring oslní zase dvěma velkými panoramatickými okny a speciální konstrukcí, která vylepšuje aerodynamiku a jízdní vlastnosti.

Společnost AUTO-BAYER, s.r.o působí v oblasti prodeje a servisu osobních a užitkových vozů již od roku 1992. Z původní malé rodinné dílny se rozrostla na jeden z největších autosalónů a autoservisů na Moravě. Na veletrhu představí obytné vozy Elnagh. Caravan Plus s.r.o. přiveze na brněnský veletrh značku AHORN a vůbec poprvé v ČR představí značku obytných vozů NOTIN. Novinka je Notin Bilbao a Notin Calgary CF Evolution.

Společnost Karavan Centrum Hykro představí v Brně největší novinky pro rok 2022. V expozici naleznete obytná vozidla od výrobců Bravia, KnausTabbert, Carado, Fendt, ale také letošní prémiovou značku Kabe.  Po několikaleté odmlce se na do Brna vrací i přední evropský výrobce, firma HOBBY ze severoněmeckého Fockbeku. Vlajkovou lodí jejich expozice je nesporně letošní novinka OPTIMA ONTOUR ALKOVEN A 70 GFM.

Vychytávky, které vás překvapí

Znáte mini karavany? Novou generaci kempových přívěsů navržených vždy pro 2 osoby na výstavě zastupuje třeba společnost Caretta. Přesvědčte se, že chytrý a ergonomický design umožňuje pohodlné bydlení a s dostatkem úložného místa i v prostoru, kde byste to rozhodně nečekali.

Obytné vestavby mají oproti obytným vozům řadu výhod od kompaktnějších vnějších rozměrů až po bezpečnější a rychlejší jízdu. Jejich bolestí naopak bývá nižší úroveň tepelné izolace. Pro slovinskou značku obytných vestaveb Megamobil to ovšem neplatí. Tyto vestavby poznáte podle celozateplených a precizně čalouněných zadních dveří a bez obav v nich můžete vyrazit třeba v zimě na lyže.

Další mýtus o vestavbách boří společnost MS Camper a její vestavba pro 4 osoby na jízdu i na spaní, která nabízí jednu z největších kuchyní na trhu s obytnými automobily, a to při zachování plnohodnotné koupelny a délce do 6 metrů. Novinkou této expozice bude variabilní vestavba, která se proměňuje z komfortního rodinného vozu až pro 5 cestujících v obytný vůz se spaním pro 3 osoby nebo v plně vybavenou mobilní kancelář.

Taky jste slyšeli, že karavany do těžkého terénu nepatří? Outdoorové karavany Life Style Camper jsou výjimkou potvrzující pravidlo. Stylové karavany mají povrchovou úpravu s ochranou proti vlhku a odření i speciálně konstruovaný podvozek. Zásluhou nízko posazeného těžiště drží pevně na vozovce i při náklonu 40°. K možnostem výbavy patří vedle televize a topení taky LED panel na střechu pro větší soběstačnost v přírodě.

Poprvé se na českém trhu představí značka Crawler s offroad karavany a campery na korbu pick-upu. Jsou malé, lehké, odolné a nabízí veškerý komfort a zázemí – přesvědčte se sami na stánku BACKI Adventure.

Karavany to nekončí

Faber Moto představí na veletrhu jubilejní designy. Ikonická Vespa v tomto roce oslavila své 75. jubileum, ke kterému připravila speciální výroční edici modelů Primavera S 125 a GTS Super Tech 125 a 300. Hlavním poznávacím znakem je žlutá metalíza Giallo 75th, která je moderní interpretací odstínů populárních ve 40. letech.

Užitečné přednášky

K výstavě Caravaning Brno patří i doprovodný program se spoustou zajímavých informací. Přednášky se konají od pátku do neděle a dozvíte se zde třeba doporučení pro cestování s dětmi, jak je to s energetickou soběstačností obytných vozů nebo chytrá řešení pro internet na cestách. Zkušení cestovatelé povypráví o dobrodružném putování Banátem nebo cestě tuk-tukem z Thajska až na Moravu.

Brněnské výstaviště bude pro návštěvníky otevřeno od čtvrtka 21. 10. do soboty 23. 10. vždy 9:00–18:00, v neděli 24. 10. pouze 9:00–16:00. Když přijedete s obytným autem nebo karavanem, můžete zakempovat přímo na výstavišti v Caravan Parku u 9. brány.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz