» Veletrhy

Revoluce v řešení veřejných toalet

Revoluce v řešení veřejných toalet

Využívají skandinávskou technologii i design, jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů, jsou finančně dostupné a není k nim potřeba stavební povolení. To jsou kompostovatelné toalety BIOCULTUS – jednoduše toaleta beze stop.

Využití kompostovatelných toalet je přínosné zejména v místech, kde chybí kanalizační systém, elektřina či voda. Krom toho je možné je financovat z veřejných zdrojů a součástí výstavby je kompletní zajištění provozu toalet, včetně servisu.

 

 


Tak které město bude první?

V současné době probíhá mnoho jednání s městy, obcemi a národními parky a společnost BIOCULTUS netrpělivě čeká, kdo bude první. Instalace kompostovatelné toalety bude v České republice průlomová.

Výhody toalet BIOCULTUS

Udržitelnost

  • Toalety ke svému provozu nepotřebují vodu ani žádný jiný zdroj energie. Místo splachování pitnou vodou se používají piliny. A k provozu není třeba ani jakoukoli chemii.
  • Kabiny toalet jsou vyrobeny ze dřeva a recyklovaných materiálů, Kompostovací nádoba z recyklovaného plastu a modřínové piliny, jež se využívají k podpoření procesu kompostace, vznikly coby odpad právě při výrobě kabin.
  • Díky důmyslnému systému oddělování biomateriálu a také jeho odvětrávání, dochází v nádobě toalet k rychlému procesu kompostace. Výsledný humus lze využít například pro hnojení okrasné zeleně nebo použít ve stavebnictví či průmyslu.

Údržba

  • Rezervoár nepotřebuje takřka žádnou údržbu. Vše se odehrává v oddělené nádobě s kapilárním dnem, jež dává dostatečný prostor bakteriím a dalším mikroorganismům k přeměně biologické odpadu na čistý humus.
  • Uvnitř toalet ani v jejich okolí nic nezapáchá. Prostor kabiny je totiž vybaven energeticky nezávislým systémem odvětrávání, který ústí nad střechou a je zakončen robustním ventilátorem. Vlastní ventilaci má i nádrž na odpad. Díky ní je obsah nádoby neustále provzdušňován, což urychluje proces kompostace a interiér toalety nezapáchá.
  • Vzhledem k tomu, že toalety přírodní cestou proměňují veškerý materiál na kompost, jsou téměř bezodpadové, a oproti běžným toaletám tedy nevznikají žádné nákladné potřeby na likvidaci odpadu.

Flexibilita

  • K vybudování toalet nejsou třeba pevné základy. O jejich ukotvení se postará robustní konstrukce usazená ve štěrkovém loži na dubových pražcích. Oproti běžným betonovým základům tato varianta nepoškozuje okolí a v případě potřeby je snadné ji zlikvidovat.
  • Systém BIOCULTUS lze využít v konfiguraci od jednokabiny, až po 6 oddělených toalet. V takovém případě může ekologicky obsloužit až stovky návštěvníků během jedné hodiny.
  • Snadno se staví, snadno se likvidují. Během 40 dní dokážeme Toalety BIOCULTUS připravit dle představ klienta, vyrobit a nainstalovat včetně technologií.

BIOCULTUS existuje ve třech variantách

Public - je ideálním řešením pro veřejné prostory v obcích či jejich blízkém okolí, jako jsou například parky, hřiště či sportoviště.

Individual – najde své využití zejména v soukromých či firemních objektech, jako jsou třeba sportoviště, golfová hřiště nebo venkovní kulturní zařízení.

Explorer – se hodí na turisticky či jinak exponovaná místa mimo civilizaci, tedy třeba do národních parků nebo i kamkoli jinam do volné přírody.

Servis BIOCULTUS

Toalety BIOCULTUS je vždy možné funkčně, komfortně i barevně přizpůsobit požadavkům každého zadavatele a také dané lokalitě. Je možné je také V případě dostupnosti sítě se také dají dovybavit nabíječkami či stálým osvětlením, které je případně nahrazeno solárním.

Společnost BIOCULTUS dokáže pomoci s financováním kompostovatelných toalet z veřejných zdrojů.

Kdo je BIOCULTUS

Mladá česká společnost, jejíž příběh začal při natáčení seriálu Život na Šumavě. Tehdy autorům došlo, že na většině krásných míst, jež běžně navštěvují turisté, chybí veřejné toalety. Inspiraci pro ekologické řešení situace našli ve Skandinávii, kde má tato infrastruktura letitou tradici. "Naším cílem je vytvořit veřejné toalety dostupnější, tak jako fungují například toalety v centrálním parku Helsinek:" říkají zakladatelé BIOCULTUS a dodávají, že problém s fekáliemi se nemá řešit omezením vstupů a dalšími zákazy: "Záchod je sice pořád záchodem, ale může fungovat udržitelně a nemusí zatěžovat své okolí."



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz