» Tiskové zprávy

BRNĚNŠTÍ STUDENTI OSLAVILI MEZINÁRODNÍ DEN DEMOKRACIE

BRNĚNŠTÍ STUDENTI OSLAVILI MEZINÁRODNÍ DEN DEMOKRACIE

Studenti z brněnských vysokých škol o víkendu oslavili Mezinárodní den demokracie, který připadal na sobotu 15. září. Společně se zvoleným králem Majálesu zasadili lípu. Ta je symbolem demokracie a lidské pospolitosti. Oslavy se odehrály par kroků od místa, kde v roce 1939 zatkla tajná policie nacistického Německa padesát studentů. O lípu se budou nyní společně starat.


Brněnští studenti si o víkendu připoměli, jak důležité jsou demokratické principy společnosti. Společnými silami – nedaleko samotného centra Brna – zasadili český národní strom, lípu.

„Chtěli jsme tímto aktem připomenout, že o demokracii je potřeba pečovat. A v době, kdy oslabuje, je nutné na to upozorňovat. Jsme rádi, že se k nám připojila i široká veřejnost,“ konstatuje letošní král Majálesu Jan Kryčer, současně student Mendelovy univerzity v Brně.

Zástupci Studentských komor akademických senátů a studentských spolků zasadili lípu ve 14 hodin na Kraví hoře. „Pro strom jsme společně vybrali místo, které je nedaleko Sušilových kolejí, dnes Klácelova kolej. Právě tam bylo 17. listopadu 1939 zatčeno gestapem padesát studentů, které nacisté převezli do koncentračních táborů. Kousek od místa, kde bylo dříve také vězení, dnes připomeneme, jak důležitá je svoboda,“ dodává Kryčer.

K oslavám se připojila i široká veřejnost.  „Připoměli jsme si důležitost demokracie a vybraným místem i historii. Nyní budeme o strom pečovat, stejně jako se chceme starat o demokracii v naší společnosti,“ říká ambasador Studentského Brna Albert Štěrba.

Strom, který studenti v sobotu na Kraví hoře zasadí, věnoval zvolenému králi Majálesu jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. „Jsem rád, že studenti pro tuto lípu zvolili tak symbolické místo. Studenti představují odjakživa hybnou sílu demokracie,“ říká hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek s tím, že se jedná o jednu ze sta líp, které jsou v rámci letošního roku v kraji vysazeny jako připomínka výročí a symboly pospolitosti. Místo, kde je strom zasazen, konzultovali studenti s odborem životního prostředí Brno-střed.

Jihomoravský kraj se výsadbou stromů připojuje k oslavám výročí 100 let od vzniku Československa. Na stovce vybraných míst v kraji bude vysázeno celkem 100 lip srdčitých. Právě lípy byly vysazovány v roce 1928 k desetiletému výročí republiky. Představují symbol demokracie, lidské pospolitosti a hrdosti. Odborným garantem celé akce je Mendelova univerzita, která vytvořila speciální manuál výsadby, následné péče i „rodné listy“ líp.

Karolína Křenková



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz