» Tiskové zprávy

SKI&BIKE ŠPIČÁK JE NA LETOŠNÍ ZIMU DOBŘE PŘIPRAVEN!

SKI&BIKE ŠPIČÁK JE NA LETOŠNÍ ZIMU DOBŘE PŘIPRAVEN!

Modernizace infrastruktury

Areál před letošní zimní sezonou vybudoval nové rozvody zasněžovacího systému na jedné z páteřních sjezdovek č. 2 U zalomeného v délce cca 800 metrů. Jedná se o její dolní úsek zhruba od chaty Kamzík až po horní stanici vleku Zalomeného.


„K dispozici tady budeme mít i dvě speciální výtahové věže na sněžná děla. Zasněžování až z výšky 4 metrů nám umožní lepší rozptyl i dokonalejší pokrytí plochy sjezdovky technickým sněhem. Nyní jsme schopni bez prodlev spojených s dřívější logistikou technicky zasněžovat všechny naše sjezdovky s výjimkou nejprudší černé Šance, kde i nadále spoléháme na přírodní sníh,“ říká ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

Nakoupena byla další sněžná děla - celkem jich nyní ve středisku využívají 33 kusů, 19 tyčí a 14 vrtulových, což je nejvíce v celé oblasti. Jinak už od loňska na Špičáku disponují nejmodernějšími rolbami na úpravu sjezdovek. Využívají se i pro přípravu zábavných tratí jako je funline (pozn.: trať na způsob skikrosu s terénními vlnami) či snowpark.    

Trend posledních let velí rozšiřovat a pořád doplňovat klasickou nabídku o nové herní prvky. Lidé si kromě perfektních podmínek na sjezdovkách pro lyžování či snowboard, chtějí ještě více užívat zábavy a atrakcí. „Proto letos znovu vylepšíme funline na Spodní Šanci ve třech úsecích podél lesa. Pokračujeme také ve spolupráci s profesionální firmou, která se zabývá stavbou snowparků. Opět po nich chceme, aby na Lubáku, kde jsme pro něj už před lety vyčlenili místo, vznikly takové prvky a překážky, aby si je mohla užít většina lyžařů/snowboardistů včetně dětí, nikoli jen specialisté,“ uvádí V.Kasík.    

Ceny skipasů zimní sezony 2018/19

V cenách skipasů (meziroční navýšení v průměru o 3 - 4 %) pro letošní sezonu byla zohledněna inflace, růst cen energií a samozřejmě i pravidelné investice do modernizace. Z hlavních jízdenek cena denního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně vyjde na 660 Kč. Celodenní dětský skipas stojí 465 Kč, juniorský (15-18 let) 575,- Kč a rodinná celodenní jízdenka (dva dospělí a neomezený počet vlastních dětí) 1580,- Kč.

„Stále patříme k cenově nejvýhodnějším českým TOP lyžařským střediskům a ceny některých skipasů jako například rodinná jízdenka jsou u nás trvale nejlevnější. Tento trend držíme už druhé desetiletí,“ shrnuje cenovou politiku Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. Viz i tabulka srovnání cen skipasů u vybraných TOP lyžařských středisek v CR a blízkém zahraničí dále v textu. „Velká cenová zvýhodnění mají u nás každoročně garantovány školní lyžařské kurzy, kde jsou ceny skipasů nižší až o čtvrtinu (25 %),“ popisuje Kasík.         

V nabídce již několik let stále je i jediný společný skipas po oblast Železnorudska – se Ski&Bike Špičák zahrnuje střediska Belveder a Nad Nádražím. Ceny kopírují ty ze Špičáku.

Ski&Bike Špičák stále figuruje na seznamu horských středisek v ČR, kde lze lyžovat na tzv. Český skipas. Ten stojí 11 000 Kč/dospělí. Koupit se dá od 1.11.2018 i na Špičáku. Využívá se ve 23 areálech po celé ČR, které dohromady nabízí 190 km sjezdovek, 34 lanovek a 141 vleků. „Nevím, jak v jiných českých areálech, ale nám loni rostly prodeje Českého skipasu o stovky procent,“ dodává jednu zajímavost s ním spojenou V.Kasík.     

Více informací k cenám jednotlivých skipasů na www.spicak.cz/Ceníky

Libovolný skipas se dá zakoupit i online (podmínky jsou uvedeny na webu). Po příjezdu s online zakoupeným skipasem (na kartě vydané areálem) lyžaři nemusí především v exponovaných termínech sezony stát fronty u kas, ale nastupují rovnou na vleky. Online zakoupený tarif se jim aktivuje při prvním průchodu turniketem.

45. ročník vlastní lyžařské školy–instruktoři ze Ski&Bike Špičák i na Alpalouce a nový software 

Lyžařská škola Ski&Bike Špičák bude letos kromě domovského areálu a dvou hlavních železnorudských středisek – Nad Nádražím a Belveder, premiérově zajišťovat výuku i na Alpalouce. Nově zakoupený software, mj. i s propojením na mobilní telefony instruktorů, zjednoduší přihlašování zájemců o výuku. Bude také pohodlnější pro učitele lyžování, kteří před zahájením lekce komunikují přímo s kanceláří školy. Instruktor i žák mají bez složitého vyptávání a hledání dopředu k dispozici veškeré termíny, časy i jména.   

Jinak škola mj. nabízí individuální kurzy i pro nejmenší děti ve věku 3-4 let. Oblíbené víkendové lyžařské kurzy pro děti od 6 let i dospělé startují v letošní zimní sezoně 12. ledna 2019. Doprava autobusy z různých částí Plzeňského kraje je zajištěna včetně obědů a celodenního zázemí vytopené haly. Lyžařská škola Ski&Bike Špičák má jako jediná v oblasti akreditaci ministerstva školství k výuce a udílení kvalifikace instruktorů lyžování a snowboardingu.

Dobíjené elektromobilů na parkovišti

Na hlavním parkovišti budou letos do startu zimní sezony ve spolupráci se společností Innogy vybudována dvě místa speciálně určená jako dobíjecí stanice pro elektromobily. V první etapě se zatím nepočítá s podmínkou jejich povinné rezervace, ale pokud by byl v hlavní sezoně o ně velký zájem, areál se tomu přizpůsobí. Pro zajímavost – dobití na plnou kapacitu baterie tady potrvá mezi 4-8 hodinami a v první fázi řidiči za něj nebudou nic platit, pak by se měli vejít do sta korun za jedno dobití.        

Základní charakteristika střediska

Ski&Bike Špičák -  stálice mezi tradičními TOP českými areály, přitom ale i dlouhodobě cenově nejpřívětivější. Sportovní sjezdovky v kombinaci s lehčími tratěmi pro rodiny s dětmi. Oslovuje širokou skupinu lyžařů a snowboardistů všech úrovní sjezdového lyžování. Na Špičáku najdete pohodové vyžití jak pro začátečníky, tak i lyžařské fajnšmekry. Tradiční raritou nejprudší česká sjezdovka – Šance, se sklonem až 100 % (45°). Na sjezdovce Lubák opět specializovaná firma se zkušenostmi z alpských středisek vybuduje snowpark Freestyle Area. Určen je i pro méně zdatné jezdce a děti. 

Na sjezdovce Spodní Šance stojí trať měřeného slalomu, má i fotobuňku na měření rychlosti jízdy a u lesa tři úseky funline. Koná se tu i večerní lyžování vždy ve středu, pátek a sobotu od 18:30. Pro běžkaře tříkilometrový okruh přímo v areálu a v okolí desítky kilometrů dalších upravovaných stop, trasy do blízkého Německa.

Půjčovna lyží každou sezonu vybavena novým lyžemi značky Rossignol. Možnost testování nejvyšších modelů lyží z jednotlivých pánských i dámských řad včetně závodní řady Hero. Celková kapacita půjčovny: přes 200 sjezdových kompletů (z toho 65 nových párů lyží, 50 snowboardových, 30 běžeckých). Samozřejmostí půjčení helmy a chrániče páteře. Dále vybavení pro skialpinisty, sněžnice, sáně, fatbike (jízdní kolo na sníh, šířka plášťů 4“), snowscoot (hybrid snowboardu a kola), biski pro vozíčkáře, kompletní servis lyží a snowboardů.

Zázemí pro lyžování dětí/začátečníků 

Především několik cvičných svahů (pod hotelem Sirotek). Dále sjezdovky pod hlavním parkovištěm a na ni navazující Spodní Šance. Prostor před chatami Blaženka a Hanička včetně pohyblivého koberce/pasu a dětského hřiště je určen pro nejmenší děti.

8,5 kilometrů sjezdovek, 88 % zasněžováno technickým sněhem. 5 hlavních tratí: černá – Šance (nejprudší v ČR), červené - U Zalomeného, Slalomová, modré – Spodní Šance, Turistická, Freestyle Area – Lubák, dětský areál a hřiště pod hotelem Sirotek. Přepravu zajišťuje čtyřsedačková lanovka (2400 osob/hodina, délka 1272 m) a 10 dalších vleků s celkovou kapacitou 7550 osob/hodina.

Základní informace k infrastruktuře sportovního areálu

Občerstvení a ubytování

Občerstvení: Přímo v areálu fungují tři restaurace a čtyři stánky rychlého občerstvení (i na vrcholu Špičáku u horní stanice lanovky), v jeho bezprostřední blízkosti lze pak využít služeb čtyř hotelových restaurací, v okruhu 5 km jich je dalších padesát. Běžný oběd se v areálu a okolí pohybuje v cenové relaci od 90 - 150 Kč (záleží na cenové úrovni restaurace).

Ubytování: Ceny ubytování se na Špičáku pohybují od 200 Kč za noc a lůžko až po 1200 Kč za noc a lůžko, v závislosti na kategorii hotelu, ubytování přímo v areálu na turistických chatách Blaženka a Hanička je možné pořídit do 310,- Kč za noc a lůžko. Přímo v areálu je také sportovní hala. Nejlepší zařízení/hotely nabízejí i doplňkové služby nejvyšší úrovně.

 

Dopravní dostupnost.

Autem z Prahy (170 km) po dálnici D5, pak směr Klatovy/Ž. Ruda (Špičák), doba jízdy přes 2 hodiny.

Dále vlakem – z Prahy za 3 hodiny 28 min., cena základní jízdenky je 287 Kč, se zákaznickou kartou IN50 za 144 Kč, s IN25 za 215 Kč (jedním směrem), nádraží (Špičák) je vzdáleno cca 200 metrů od první lanovky.  

Z Plzně cca 80 km autem, cca 1 hodinu a 50 minut vlakem za 133 Kč u základní jízdenky, 67 Kč se zákaznickou kartou IN50 a 100 Kč se zákaznickou kartou IN25 (cesta tam). České dráhy opět připravují vypravení speciálních zrychlených vlaků z Plzně. Skiareál Špičák pak ve spolupráci s nimi nabídne 20% slevu z jednodenního skipasu těm, kdo se prokáží vlakovou jízdenkou (v termínu od 12.1. do 31. 3.  2019), na níž přicestovali na Špičák.

Další 20 % zvýhodnění na jednodenní skipas pro dospělého lze pak využít v rámci innogy karty (ale jen jednou denně). Další slevy pak podrobněji na www.spicak.cz

Tipy na trávení času (když se nelyžuje)

  • v Železné Rudě nově otevřeno centrum přírody, plus nové turistické a informační centrum, 3D kino, různé expozice (představení místní přírody a živočichů i historie lyžování na Šumavě)
  • bazén, sauna, masáže a další služby ve Wellness hotelu Horizont (3 km), k vidění i expozice skupiny soch akademického sochaře Olbrama Zoubka
  • bowling Turner Železná Ruda
  • diskotéky v Železné Rudě
  • minipivovar s místním železnorudským pivem v hotelu Belveder
  • Muzeum motocyklů – Zámeček v Železné Rudě
  • Muzeum Šumavy v Železné Rudě - výstava skla, hamernictví, měšťanský interiér, historie rodu Abele
  • Pohádková dílna a ráj skřítků (plus menší pivovarské muzeum) v centru Železné Rudy
  • Český kráter – stálá expozice geologického vývoje Česka v železnorudském zámečku

 

 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz