» Tiskové zprávy

Senioři na Kutnohorsku budou malovat téměř zdarma. Nový fond přispěje na jimi vybrané kurzy

Senioři na Kutnohorsku budou malovat téměř zdarma. Nový fond přispěje na jimi vybrané kurzy

Koncem února tohoto roku vznikl Nadační fond Barvy podzimu, který se zaměřuje na finanční pomoc seniorům a bude hradit osmdesát procent ceny jimi vybrané výtvarné aktivity. Senior může být odkudkoli, ale navštěvovaný kurz musí probíhat v Kutné Hoře a okolí do pěti kilometrů. Od září je možné hlásit se o příspěvek.


Fond založily činorodé dámy Karin Brůžková s dcerou Terezou a Tereza Vrátilová. Karin Brůžková už výtvarné kurzy v Kutné Hoře pořádá, a právě zde se s ní seznámila Tereza Vrátilová, která na její kurzy začala docházet. K založení fondu využily právní pomoc, vše ostatní včetně webových stránek pak vytvořily svépomocí díky rodině a přátelům, které pro projekt také nadchly.

„Často si představujeme, že až budeme v důchodu, budeme si užívat a dělat to či ono. Jenže to někdy končí i tak, že člověk zůstane doma sám, občas za ním přijde nějaká návštěva a na rozvoj koníčků už nezbudou finance,“ vysvětlila motivy pro založení Brůžková.

„Také můj děda vždycky moc rád maloval, ale v důchodu už se k tomu nevrátil. Věřím, že kdyby tehdy existoval náš fond, tak by ho to motivovalo,“ dodala Vrátilová.

Kromě omezených možností rozvoje koníčků je to také osamělost, která lidi v důchodovém věku může potrápit. Díky společné tvorbě se však mohou seznámit nejen se svými vrstevníky, popovídat si a často vznikají i nová přátelství.

„Malování člověku zvedne sebevědomí a navozuje pocit seberealizace. Je prokázáno, že se vytváří nová spojení mezi levou a pravou hemisférou, a to je nejen v tomto věku velmi cenné,“ vysvětlila Vrátilová další výhody zájmových kurzů.

Aktivity, jejichž náklady mohou senioři pokrýt díky tomuto fondu, ale nezahrnují jen malování. Může se jednat i doprovodné programy s výtvarnou tématikou – například výlety do galerií spojené s výkladem, nebo přednášky o historii umění a podobně.

Všichni senioři, kteří by rádi zažádali o příspěvek, se mohou hlásit právě teď prostřednictvím webových stránek www.nfbarvypodzimu.cz nebo osobně v Atelieru pro kočku ve Vladislavově ulici 17 v Kutné Hoře každé pondělí od 15 do 19hodin.

Finanční prostředky Fondu jsou tvořeny dary dobrovolných dárců z řad jednotlivců i firem. Oblíbenou formou podpory je také teambuilding, během kterého zaměstnanci tvoří společný obraz. Jeden už proběhl koncem prázdnin ve společnosti Tost.cz z Ledče nad Sázavou k velké spokojenosti všech zúčastněných. „Je neuvěřitelné, co náš tým dokázal za jeden den. Ráno jsme měli prázdné plátno a teď nám recepci visí krásný obraz. Už plánujeme další na zimní období,“ řekl František Vavřička, jednatel firmy.

O Nadačním fondu Barvy podzimu

www.nfbarvypodzimu.cz

Nadační fond Barvy podzimu vznikl v únoru 2019 s cílem přispívat na výtvarné aktivity seniorů na Kutnohorsku. Zažádat může jakákoli osoba v seniorním věku. Výtvarná aktivita či kurz pak musí probíhat v Kutné Hoře a okolí do pěti kilometrů.

Kontakt:

Andrea Študencová, mediální konzultant Nadačního fondu Barvy podzimu

E-mail: andrea.studencova@gmail.com



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz