» Tiskové zprávy

NA SNĚŽKU PRO VOJTÍŠKA: PODAŘILO SE VYBRAT TÉMĚŘ 700 TISÍC KORUN

NA SNĚŽKU PRO VOJTÍŠKA: PODAŘILO SE VYBRAT TÉMĚŘ 700 TISÍC KORUN

Více než 1500 lidí se v sobotu vydalo na nejvyšší českou horu v rámci charitativní akce Nadačního fondu KlaPeto. Podpořili tak desetiměsíčního Vojtu Měsku, kterému musely být tři dny po narození amputovány obě nožičky nad kolenem. Podařilo se vybrat rekordní sumu. „V den akce to bylo 630 tisíc, do dnešního dne díky dalším darům částka narostla na téměř 700 tisíc,“ mají radost zakladatelé KlaPeto Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš.


Ačkoli počasí akci nepřálo a kvůli silnému větru nejezdila ani lanovka, až na samotný vrchol se pro dobrou věc vydaly stovky lidí v modrých tričkách se symbolem akce. „Celkově se nám podařilo prodat 1300 triček. Přímo na místě si lidé koupili 470 trik. Bylo pak naprosto neuvěřitelné vidět toho modrého hada, který se vinul směrem ke Sněžce, “ říká Kateřina Klasnová.

Autora projektu výstupu na Sněžku Jaroslava Petrouše, který je sám po amputaci levé nohy nad kolenem, přišli podpořit i další amputáři. Petrouš vyšel na Sněžku za neuvěřitelnou 1 hodinu 57 minut a 55 vteřin, takže překonal své výkony z předchozích ročníků. „Skutečný hrdina dne byl pro mne ale Péťa Januš, pro kterého jsem šel na Sněžku v rámci loňského ročníku. Péťa přišel o nohu kvůli rakovině a vůbec nebyl schopen na protéze chodit. Během výstupu jsem se pořád informoval, jak na tom je. Když jsem se dozvěděl, že to zvládnul, dojalo mě to,“ popisuje své dojmy Jaroslav Petrouš. Obrovský obdiv si vysloužil také Míša Tereska po dětské mozkové obrně, kterého na vrchol hory dopravil jeho otec s přáteli. Malého Vojtíška Měsku, pro kterého se konala benefice letos, donesl na Sněžku uvázaného v šátku na břiše jeho tatínek Matěj. „Byl celou domu moc hodný a ani jednou v tom větru a dešti nezaplakal,“ směje se tatínek malého Vojtíška.

„Ještě před samotnou akcí se podařilo nashromáždit přes půl milionu korun. Na místě se podařilo vybrat za prodej triček a občerstvení další finanční prostředky, takže jsme v sobotu slavnostně vyhlásili 630 tisíc korun. V pondělí suma na našem transparentním účtu opět poskočila a celkově jsme tedy téměř na 700 tisících,“ radují se Klasnová a Petrouš. „Nesmírně si vážíme všech lidí, kterým není lhostejný osud druhých, a přispěli jakoukoli částkou,“ uzavírá Klasnová. Oba spoluzakladatelé Nadačního fondu KlaPeto pracují bez nároku na honorář, zadarmo akci moderovala Alena Zárybnická a Martin Zach. Benefici podpořil zpěvák Janek Ledecký, který také bez nároku na honorář zahrál na centrálním parkovišti v Peci své největší hity.

Rodina Měskových získala díky sbírce zbrusu nový automobil – prostorný Opel Combo Tour, do kterého se vejdou všechny jejich tři děti a který za zvýhodněnou cenu poskytl Autosalon Dědek přes partnera nadačního fondu, Opel Handycars. Dalších osmdesát tisíc je pro Vojtíška na kompenzační a rehabilitační pomůcky. Díky ohromující sumě ale bude moci Nadační fond KlaPeto pomoci dalším těžce zdravotně postiženým dětem. „Už nyní máme vytipovaných několik rodin. Slavnostní předání se uskuteční v rámci akce na Green Yacht hotelu, samozřejmě o něm budeme včas informovat,“ dodal Jaroslav Petrouš.



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz