» Tiskové zprávy

NOVÁTORSKÝ PROJEKT, KTERÝ PŘEDCHÁZÍ SOCIÁLNÍ IZOLACI

NOVÁTORSKÝ PROJEKT, KTERÝ PŘEDCHÁZÍ SOCIÁLNÍ IZOLACI

V čase adventu, přesně 9. prosince 2015, představila nezisková organizace Integrace 3P, z.s. svůj nový integrační projekt Kavárnička. V Praze v Rybné ulici 24 sídlila od nepaměti služba, která byla určena lidem, kteří se ocitli ve složité životní situaci. 


Každá doba má svá specifika a žádá si specifický přístup. Projekt Kavárnička je jedním z novátorských projektů, který je veden od prosté aktivizace až po aktivní začlenění se na trhu práce či do společnosti. Nedílnou jeho součástí je prodej kávy a z jejího prodeje budou dofinancovány další aktivity spolku. Projekt je zaměřený na neúplné rodiny a hlavně na pečující osoby.  Druhá jmenovaná cílová skupina se jen s velkými těžkostmi uplatňuje na trhu práce, právě z důvodu péče o závislého člena rodiny (rodinná vazba není výlučná).

Zájem o činnost Integrace 3P, z.s. z řad cílové skupiny je enormní a čekací lhůta na zařazení do projektu je 4-5 měsíců. Příjmem organizace je prodej kávy v rámci integračního programu Kavárnička, kam jsou zařazeni zájemci z cílové skupiny, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je dělat dobrou kávu. Prostřednictvím tohoto projektu vystupují ze sociální izolace, do které se dostali přijetím role pečující osoby. Mnohdy trpí pocitem nepostradatelnosti na domácí půdě a vzdalují se odhodlání pracovat - snižují tak i svoji životní úroveň. Postupně je pravděpodobné, že se stanou závislými na systému sociálních dávek a nabydou dojmu, že je jednodušší žít v tomto systému, aniž by to jedinci takto vnímali a prezentovali. Není to neodpovědný přístup či vychytralost, ale je to důsledek sociální izolace a přesně toto bylo bílé místo v poskytování specifické služby – začleňování, trénink začleňování, zvyšování sebevědomí a kompetencí cestou začleňování nejen na pracovní trh, ale především zpět do společnosti.

Oficiálně neexistují žádné statistiky o počtu pečujících osob o děti starší 4 let a děti se ZP (ty jsou vedeny ve statistikách osob bez zaměstnání a osob na rodičovské dovolené). Chybí také statistiky o počtu žen v domácnosti, které mají své sociální jistoty, avšak ztráta sociálních kontaktů z nich dělá nejrizikovější skupinu ve smyslu ohrožení izolací se všemi negativními důsledky. Z této skupiny se nejčastěji rekrutují ženy závislé na alkoholu. 

Integrace 3P, z.s. usiluje v rámci projektu o řešení postavení pečujících osob a osob bez zaměstnání, které tento stav řeší péčí o své potomky či registrací na úřadu práce, kde jsou pasivními při vyhledávání zaměstnávání a aktivity začleňování jsou spíše formální, a to už často v důsledku izolace či ztráty pracovní kompetence. Řešení Integrace 3P, z.s. vidí také ve vytvoření komplexního programu k zahájení samostatné výdělečné činnosti, nebo vyhledání vhodného pracovního uplatnění s počáteční podporou.

Cílů dosahuje specifickými aktivitami: „práce na zkoušku“, individuální pracovní poradenství, workshopy, kurzy specifických dovedností, kurzy prohlubující vybrané schopnosti, ale také poradenství před zahájením podnikatelské činnosti specifických cílových skupin.

Integračních programů pro osoby ohrožené sociální izolací je stále málo a nejsou mnohdy chápány ve své podstatě. Často jsou zaměňovány za podnikatelské projekty a není společností dostatečně chápáno, že tento projekt není určen výlučně sociálně slabým, ale všem, kteří se ocitnou v ohrožení. Pokud by bylo kritériem přijetí do projektu vysvědčení o sociální slabosti, jednali bychom v rozporu se zákonem a naše diskriminování osob by bylo zřejmé. V rámci vlastních kapacit je projekt Kavárnička nápomocný profesionalizaci  a udržení se na trhu, i když organizace bojuje, jako většina neziskových organizací s podfinancováním kvalitních pracovních sil.

Podporované cílové skupiny: rodiny zasažené nečekanou životní událostí (neúplné rodiny), osoby pečující (do jisté míry formuje zákon 108/2006 Sb., o sociálních službách, dále zákon o důchodovém pojištění a občanský zákoník), ženy (rodiče) navracející se na trh práce, senioři, osoby se zdravotním postižením integrující se na trh práce.

Spolek spolupracuje na vytváření potřebného právního prostředí pro realizaci své činnosti a formuluje společná stanoviska veřejnosti k příslušným legislativním úpravám. V rozsahu svého zaměření je spolek na základě svých stanov oprávněn vykonávat další i případně placenou činnost ve prospěch svých členů, a to hospodářské povahy v souladu s právním řádem.

S představením projektu pomohla společnost K+K zahrada, s.r.o., která věnovala do zrenovovaného prostoru dekorace. 

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Integrace 3P, z.s.

IČ: 04087267

Projekt: Kavárnička

Předseda spolku: Mgr. Lenka Žáčková

Ředitelka integračního programu: MgA. Pavlína Úlehla Senić

 

Sídlo

Vaňkova 447/6

198 00 Praha 9

Realizace projektů

Rybná 24

110 00 Praha 1

 

Číslo účtu: 272645339/0300

 

Účel: Osvětová, vzdělávací a kulturní činnost ve věcech zkvalitňování života osob se zdravotním postižením, seniorů a jejich blízkých, a to především poskytnutím podpory a pomoci v obtížné sociální situaci.

Cílů dosahujeme specifickými aktivitami: podporovaná „práce na zkoušku“, individuální pracovní poradenství, workshopy, zpřístupnění internetu, kurzy specifických dovedností a prohlubující vybrané schopnosti, ale také poradenství před zahájením podnikatelské činnosti specifických cílových skupin. Významnou položkou činnosti naší neziskové organizace je slaďování péče, pracovního a osobního života. Jedná se především o vyhledávání pracovního uplatnění formou flexibilního úvazku anebo zahájení výdělečné činnosti.

Naše cílové skupiny: rodiny zasažené nečekanou životní událostí (neúplné rodiny), osoby pečující, rodiče navracející se na trh práce, senioři, osoby se zdravotním postižením integrující se na trh práce.

Spolek je založen dle zákona č. 89/2012 Sb., nový občanský zákoník v platném znění. Sdružují se v něm osoby, které cítí potřebu přispívat ke zkvalitňování života dotčených cílových skupin, a to především poskytnutím podpory a pomoci osobám ve složité situaci, nejen sociální.

Dočasně umístěné webové stránky: http://KQUe7j27.webyan.cz



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz