» Slovníček

Elf, elfové

Elfové dnes a denně svádí na sítích nekonečný souboj s trolly a trollími farmami. Elfové si své označení vybrali díky podobnosti s mytologickou humanoidní rasou. Snaží se aktivně tlumit činnost trollů, ba přímo potírat jejich provokace a jejich neovladatelnou potřebu narušit chod klidné a vstřícné diskuze. Jejich cílem je rozdělování společnosti. Podpora extrémistických názorů je jejich nástrojem, stejně jako urážky, dezinformace a hádky. Vyvolávají pocit nejistoty, nahlodávají demokracii a mají snahy jakkoli zvrátit politický směr země.

Odhalit hlavní distribuční trollí uzly není jednoduché. Své techniky pilují, tvoří tweetovací farmy, šíří extremistické a proti systémové dezinformace nejen na facebooku, ale i rozesíláním řetězových e-mailů. Elfové pracují pod falešnými profily, skrze které se snaží ovlivnit zejména diskuze na sociálních sítích. Ověřují fakta u příspěvků trollů a uvádí je na pravou míru. Jiní se snaží naprosto splynout. Jejich prioritou je infiltrovat se do tajných skupin a diskuzních fór, ve kterých trollové domlouvají své strategie. K samotným autorům se elfové dostávají jen těžko, přesto se jim to občas podaří a snaží se je přesvědčit, aby svého chování zanechali.

Česká skupina elfů se prezentuje pomocí facebookové stránky Čeští elfové.  Nesdílí vzájemné kontakty, ale představují techniky efektivního boje proti trollování a především upozorňují na nepravdy. Vzorem pro české elfy byla skupina z Pobaltí, kde se elfové intenzivně snaží zabránit falšování historie a šíření nebezpečné propagandy. Vše dělají dobrovolně a ve svém volném čase. K činnosti elfů v České republice se například přihlásil publicista Bob Kartous.

Odhalovat falešné profily je jednou z činností „českých elfů“. Mají přesně stanovené své role. V první frontové linii jsou elfové, kteří reagují v komentářích přímo pod příspěvky trollů, upozorňují, že šíří nepravdy. Jejich cílem je, vyvolat „správnou“ vlnu komentářů pod dezinformačním příspěvkem. Ukazují, že není nutné oddaně přijímat názory druhých a doslova demonstrují, že dezinformacím všichni nevěří. Ve druhé linii jsou analytici, kteří aktivně vyhledávající trollí skupiny. Ve třetí linii jsou agenti, kteří se snaží pomocí infiltrovat do jejich skupin a získat informace o jejich záměrech a strategiích. Čtvrtou linii tvoří právníci, IT specialisté a programátoři, kteří vymýšlí a řeší, jak činnost trollů úplně zastavit všemi legitimními cestami. Cílem je zmapovat, kdo stojí za záměrným šířením dezinformací a propagandy. 



Copyright © 2024 SPONTIS A-PRIORI
Programming FOLDINA.cz